V čem spočívá, podle mého, moderování diskuzí

 

 
Čtyři hlavní zdroje lidské nevědomosti dle Rogera Bacona:
 

  • úcta před autoritou
  • zvyk
  • předsudky nevědomého davu
  • marnivá a neúčelová pýcha lidské povahy


Domnívám se, že dobré moderování by mělo eliminovat vliv výše uvedených zdrojů lidské nevědomosti a ne je pěstovat a dokonce se jich dovolávat.
 
Napadá mě přirovnání s chirurgem s ostrým skalpelem. Dobrý chirurg by měl při operaci postupovat velice uvážlivě - jemnými, téměř neznatelnými řezy odstraňovat drobné vměstky a zábrany toku myšlenek krevním řečištěm diskuze a ne ji mrzačit razantními řezy.
 
Na chirurga, který by pacientovi vyřízl srdce jenom proto, že ho má napravo (s čím on “nesouhlasí” nebo se jedná o srdce - ”konkurenční produkt”), by se asi každý díval s podivem.
 

 
Účelem srdce přece není, aby bylo nalevo, ale aby udržovalo krev v oběhu a tím zajišťovalo distribuci živin. Podobně účelem nekonformních myšlenek je provokovat účastníky diskuze k neobvyklým pohledům na dané téma a ke společnému tvůrčímu hledání optimálního řešení daného problému.
 
Mazání z vláken diskuzního fóra myšlenek, které se moderátorovi nelíbí, protože odporují jeho víře, nebo směřují diskutující ke “konkurenčním” webům nebo upozorňují na pro něj “konkurenční” produkty je stejně krátkozraké, jako kdyby chirurg ze stejných pohnutek vyřízl pacientovi jeho srdce :-)
 

 

červen 2005