Boží mlýny aneb “rcauta.net nově?”

Když jsem se před zhruba 6 lety navracel po téměř čtvrt století k RC auto modelařině, můj první kontakt s RC auto modelářskou komunitou byl pro mě dost deprimující a předznamenal můj skeptický přístup k jakýmkoli inernetovým diskuzním fórům. V duchu výroku Jana Wericha, že nejhorší srážka je srážka s blbcem, jsem se já, nic zlého netuše, srazil s tehdejšími arogantními adminy fóra rcauta.net, kteří díky své anonymitě (dodnes, kromě jednoho z nich, netuším, kdo a kolik se jich skrývalo zbaběle za kolektivní mailovou adresu admin@rc.auta.net) naplno ukájeli své diktátorské choutky, a to především na těch, kdož odmítali v duchu “demokratického centralismu” papouškovat na fóru jejich názory.

Shodou okolností, chvíli poté, kdy jsem jimi byl “doživotně” vykázán z “jejich” fóra, potkalo totéž jiného RC auto modeláře, Radovana Bryxe, který byl ale natolik programátorsky zdatný, že založil své fórum (teamairspeed.com), ze kterého se časem vyvinul natolik zdařilý informační web, že se před nedávnem profesionalizoval a proměnil se v plnohodnotný magazín o RC autech RCmagazine.cz.

V průběhu času se i web rcauta.net postupně demokratizoval (dokonce i mě vzal na milost a zrušil mé doživotní vykázání) a mj. se i otevřel neregistrovaným návštěvníkům. Nicméně se svou snahou být webem informačním pohořel a de facto jen těžil ze svého dobře zvoleného názvu (rcauta.net) a uchovával si svou pozici nejnavštěvovanějšího diskuzního fóra, byť se mu nedařilo zbavit se arogance, a to především vůči začínajícím modelářům, na jejichž logicky se opakující typické nováčkovské dotazy, místo odpovědí nebo odkazů na již dříve vyslovené odpovědi nejednou zaznívaly zesměšňující poznámky a arogantní výzvy, ať se naučí číst a používat vyhledávačů…

V posledních dnech se událo cosi dramatického (bývalí “administrátoři chtěli ukrást fórum”, přičemž, jak se dodatečně dozvídám, byli s těmito administrátory hozeni, a to velmi nechutným způsobem, do jednoho pytle i ti slušní a obětaví moderatoři, kteří to fórum vice než 5 let obsahově budovali :-( ) a v důsledku toho jsem, stejně jako nejspíš i ostatní uživatelé fóra rcauta.net, dostal nadějný mail, který mě zve do nového fóra, ve kterém se mj. slibuje, cituji:

“Jelikož sem na fórum chodí v drtivé většině fandové do RC aut, kteří si jdou popovídat o svých modelech, tak tento stav chceme zachovat i do budoucna, o tom žádná. Jenže je zde i druhá strana mince, a to je chování pár jedinců, kteří slovně napadají nováčky za to, že se ptají na blbosti a stále opakují otázky atd. Chápeme tuto těžkou situaci všech modelářů, kteří musí stále dokola vysvětlovat to samé, ale proto sem přeci chodíme, abychom pomáhali sami sobě. Tento nešvar (peskování nováčků) budeme potlačovat, protože každý z nás začínal a ne každý je počítačový génius. I nováčci nakonec najdou vyhledávání.

Změní se zcela přístup administrátorů k uživatelům. Pokud kdokoliv požádá o pomoc, pokusíme se mu vyhovět, ale pouze za podmínky, že k tomu použijete SZ. Nebudete štěkat na fóru. Takové štěky budou bez upozornění mazány. Bylo slušně požádáno uživatelem DavidDevera a bigfoot o přidělení práv k jejich klubům, neprodleně se tak stalo. Bylo slušně požádáno o obnovu SZ a SZ jsou obnoveny. Bylo hodně připomínek k novému vzhledu. OK, máte defaultní modrou. Takto si představujeme vztah mezi námi.”

Přál bych novému vedení webu rcauta.net, aby se mu jeho záměr podařil. Nebude to ale mít jednoduché, protože mj., jak se ukazuje, záměrně utajovaná vazba na konkrétní obchod s RC modely (i když já osobně mám k němu velmi vřelý vztah) svazuje administrátorům i moderátorům fóra ruce, protože na jedny z nejčastějších dotazů typu např. “co a kde koupit a za kolik” a “je tento produkt lepší než tamten” nebude lze konkrétně odpovídat, protože jakýkoli odkaz jinam, než na “spřátelený” RC obchod (i ten je ale zaponězený) bude vnímán oficiálně jako “skrytá reklama” (ve skutečnosti ale samozřejmě jako “konkurence”). Viz. 4. bod toho, co je na fóru zakázáno: “Ve fóru nejsou povoleny příspěvky týkající se tuzemských konkurenčních webů. Dále nejsou povoleny odkazy na české e-shopy, které souvisí s modelářstvím.” (na “modelářském” fóru! :-D)

Jako blíženec mám rád protimluvy - rád o sobě prohlašuji, že jsem ukecaný introvert a racionální mystik, mou životní filosofií je “aktivní fatalismus“, nicméně zdůvodnění admina, že “z toho je jasné, že probírání modelů a dílů ano, ale bez skryté reklamy na prodejce”, ve mně vyvolává, spíše než pobavení, rozpaky